Kenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (2024)

Truck

19.06.2009 14:08

PředstavujemeKenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (1)


Kenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (2)Tuto zajímavou odtahovku Kenworth můžeme nejčastěji potkat na jižní Moravě, kde má svůj domovský přístav.

Přesněji vobci Mostkovice, která se nachází ve vzdálenosti pěti kilometrů od města Prostějov. Toto opravdu zajímavé azvláštní vozidlo je ve vlastnictví firmy AUTO ONDRUŠ. Jedná se oodtahové avyprošťovací vozidlo,což je vsouladu sčinností firmy, která se zabývá poskytováním pomoci na pozemních komunikacích. Je však nutno podotknout, že kromě tohoto vozidla se ve stejné garáži nachází ještě další tři ,,bráškové“ pro odtah nákladních vozidel. Firma byla založena vroce 1993 aje zřejmé, že pro majitele je jeho práce izálibou, což poznáme podle vybavení atechnického zázemí firmy.

Řízení je věc umu acviku
Nyní ale ksamotnému vozidlu. Základem je čtyřnápravový Kenworth T-600 zroku 2000. Srdcem speciálu je motor Detroit Diesel typ 6067GU40-DDEC3 oobsahu 12,7 litrů avýkonu 335Kw při 2100 ot/min.Vozidlo plní emisní limit normy Euro 3. Spotřeba tohoto vozidla je velmi příznivá, neboť dle slov řidiče pana Petra Šianského se unezatíženého vozidla pohybuje kolem 28 l/100 km. Je samozřejmostí, že při vyprošťování jde nahoru, avšak itehdy se dostává na přijatelnou úroveň 40 l/100 km. Dvě nádrže oobsahu 550 l jsou tak pro provoz zcela dostačující. Další zajímavostí, pro nás Evropany, je 12V elektrická soustava se čtyřmi akumulátory umístěnými pod schůdky na straně řidiče. Převodovka je devítistupňová. Kdo se někdy vtomto typu vozidla svezl ví, že spojka se používá jen při rozjezdu, avšak při řazení rychlostních stupňů se nepoužívá ařidiči si pomáhají pomocí meziplynu ahlavně cítí, kdy je potřeba přeřadit.

Kenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (3)Aotomto umu acviku mě ipan Petr přesvědčil. Přenos od převodovky na dvě poháněné zadní nápravy obstarává neuvěřitelně přes sedm metrů dlouhá kardanová hřídel. Druhá náprava je zvedací, čímž je sníženo opotřebení pneumatik, avšak sohledem na provoz, či spíše nerovnost naší dálnice D1, mi řidič sdělil, že na této komunikaci nechává ituto nápravu na zemi, ato ikdyž jede bez odtahovaného vozidla. Protože pak je jízda klidnější ake své milé se vrací bez třesoucích se rukou. Na dvou posledních nápravách jsou namontovány pneumatiky orozměru 24,5x8,25 11R24,5 ana první řízené adruhé zvedací nápravě rozměru 22,5x8,25 315/80R22,5. Zajímavé, amožná až zarážející, jsou rozměry vozidla, při běžné šířce 2,55 m avýšce 3,80 je délka 13,2 m doslova ohromující. Díky délce tohoto vozidla není nutné jeho vybavení protizávažím, jako je tomu umnoha jiných odtahových speciálů. Tento rozměr vynikne obzvláště při odtahu tahače návěsů, za nímž je zapojen návěs aještě více pokud je taženo vozidlo standemovým přívěsem. Pak se totiž délka soupravy blíži ke 35 metrům. Atak jsem byl zvědavý, jak si řidič tohoto speciálu poradí sprůjezdem kruhových křižovatek. Ale pro Petra ani nejmenší ,,kruháč“ vnašem městě není noční můrou, ale spíše zábavou. Když jsme utěch rozměrů, je nutné se zmínit ohmotnostech, atak ztechnického průkazu vyčteme, že provozní hmotnost je 13875 kg, největší technicky přípustná 34530 kg, ahmotnost soupravy dosahuje 73875 kg.

Zajímavou součástí tohoto vozidla je ivyprošťovací aodtahové zařízení. Výrobcem ramene je firma Holmes,jde omodel typu 750,takzvané ,,brýle“ jsou výrobkem firmy Zacklift arovněž tyto dvě složky vozidla byly vyrobeny vUSA. Součástí nástavby jsou dva lanové navijáky schopné manipulovat sbřemeny ohmotnosti 20 tun, ato sdosahem lan do vzdálenosti 80 m od vozidla. Technicky zdatným je jasné, že při použití soustavy kladek, které jsou ve výbavě vozidla se možnosti použití vyprošťovací techniky zvětšují. Avšak obrovskou roli zde ipřesto hrají zkušenosti, znalosti adovednosti obsluhy.

Kenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (4)Ohromná spací část
Pracoviště řidiče působí poněkud stísněným dojmem. Ale to se určitě nedá říci ospací části. Ta je bohatě čalouněna kůží, nachází se tu opravdu celá řada poliček askříněk. Atak to, co uevropských kamionů vozíme vodkládacích prostorech nad předním oknem apod lůžkem, je zde možno uložit do spací části. Lůžko je zde široké 80 cm,tudíž okvalitní odpočinek je dobře postaráno. Ve spací kabině zbývá ještě asi 50 cm nad hlavou stojící osoby. To, co mne opravdu potěšilo, je prosvětlení kabiny, což je dáno umístěním oken vhorní skloněné části, atak zde nehrozí nějaké nahlížení od osob, procházejících okolo vozidla. Opravdu pozornost poutá ato ivpřípadě že jen stojí aani nevykonává činnost při níž je potřeba zapnout světelnou rampu bohatě osazenou výstražnými majáky. Avšak ani tato není schopna ukáznit mnohé řidiče, kteří projíždějí místem, kde tento speciál zrovna zasahuje. Rád bych proto předal prosbu pana Ondruše ozvýšení pozornosti avětší ohleduplnost kněmu, jeho zaměstnancům, avneposlední řadě ike kolegům jiných odtahových služeb vokamžicích, ve kterých pomáhají někomu jinému znouze. Vždyť kdo ví, kdy na pomoc nějakého podobného speciálu bude čekat někdo znás.

Profesionální přístup
Zajímalo mě jaké země už stímto vozidlem navštívili. Dozvěděl jsem se, že Kenworth obdivovali obyvatelé Maďarska, ato nejednou. Zkrátka záleží na zákazníkovi, který si služby objedná. Dále jsem byl překvapen skutečností, že nutnost výjezdů této techniky nesouvisí spovětrnostními podminkami, neboť se nedá říci, že vzimním období by řidiči nákladních vozidel potřebovali pomoc častěji. Jsou prostě dny, kdy vyjíždějí častěji adny, ve kterých je klidněji. Na závěr bych rád poděkoval majiteli vozidla za jeho ochotu ačas, který mi věnoval. Poděkování patří iřidiči Petrovi za mnohé zajímavosti ovozidle aopráci, kterou má zjevně rád. Všichni mě přesvědčili, že důležité je nejen umět navázat lano kpoškozenému vozidlu, ale že ikontakt slidmi hraje velkou roli. Pokud jde ovozidlo aosoby, snimiž jsem se při této reportáži setkal, nepochybuji, že jsem se setkal se skutečnými odborníky.

Zdroj: Trucker 05/09
Autor: Milan Ćerný

Fotogalerie

Další články o stejném modelu |Vstup do diskuze (0) Kenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (13)Kenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (14)

Kenworth T600 - Americký tahač Kenworth | Trucker (2024)
Top Articles
Market Director Banking - Minneapolis, MN at JPMorgan Chase | The Muse
tampa bay general community - craigslist
Wsbtv Fish And Game Report
Leah4Sci Alkene Reactions
[Re-Usable] - SSNSonicHD - Expanded & Enhanced
Osrs Tokkul Calculator
Syracuse Pets Craigslist
Www Craigslist Com Juneau
Dirty South Swag Review | BatDigest.com
Levidia 2019
Job Shop Hearthside Schedule
Badddae
Chase Bank Pensacola Fl
Is Holly Warlick Married To Susan Patton
Neighborhood Walmart Pharmacy Hours
Craigslist Metal Roofing
Studyladder Login
Pritzker Sdn 2023
Who should be in the Country Music Hall of Fame (but isn't yet)? Our picks
Sour Animal Strain Leafly
Www.binghamton Craigslist.com
Mashle: Magic And Muscles Gogoanime
Https //Pay.instamed.com/Tricore
Dead By Daylight Subreddit
Craigslist Apts Near Me
Papa Johns Mear Me
Kraken Strategy Osrs
Nikki Catsouras Head Cut In Half
Lg Un9000 Review Rtings
The 7 Cs of Communication: Enhancing Productivity and Effectiveness
Kleen Krete Concrete Remover 1 Gal Liquid 32110
Family Leisure Sale
How to Grow Boston Fern Plants Outside - Gardening Channel
ACMG - American College of Medical Genetics and Genomics on LinkedIn: #medicalgenetics #genomics
Hmnu Stocktwits
Jasminx Fansly
How To Create A Top Uber Boss Killer In POE 3.25 League?
Kirby D. Anthoney Now
Oklahoma Craigslist Pets
New York Sports Club Carmel Hamlet Photos
China Rose Plant Care: Water, Light, Nutrients | Greg App 🌱
Watch Shark Tank TV Show - ABC.com
Fuzz Bugs Factory Number Bonds
My Scheduler Hca Cloud
Nc Maxpreps
Blow Dry Bar Boynton Beach
Aces Fmcna Login
Art Labeling Activity The Big Picture Of Nutrient Catabolism — I Hate CBT's
Texture Ids For Custom Glove In Slap Battles
The most memorable songs from '90s movies
Rs3 Spectral Spirit Shield
Fantasy Football News, Stats and Analysis
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6497

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.